Estetska stomatologija

U estetsku stomatologiju ubrajaju se svi oni zahvati kojima se uljepšava osmijeh. Bilo da je riječ o estetskim ispunima, ljuskicama, izbjeljivanju zubi ili ortodonciji.

KOMPOZITNI ISPUNI

Tzv. „bijelim plombama“, nadoknađuje se gubitak zubnog tkiva uzrokovan karijesom, ali njima se mijenja i oblik, veličina te boja zuba. Izgledaju potpuno prirodno i ne vide se, za razliku od amalgamskih „crnih plombi“. Uz to, uklanja se manje tvrdog zubnog tkiva nego za amalgamske ispune. Zbog svih navedenih prednosti, kompozitni su ispuni gotovo u potpunosti istisnuli amalgam iz upotrebe.

LJUSKICE

Estetski nadomjesci kojima mijenjamo oblik, veličinu, izgled i boju zuba. Postoje kompozitne i keramičke ljuskice. Za kompozitne ljuskice zubi se ne bruse, dok se za keramičke ljuskice zubi minimalno bruse ili se uopće ne bruse, tzv. Non-prep ljuskice.

IZBJELJIVANJE ZUBI

Jedan od najčešće traženih zahvata u ordinaciji dentalne medicine. Prije postupka moraju se zamijeniti stare plombe, te obaviti čišćenje kamenca uz pjeskarenje zubi. Izbjeljivanje je sigurno i nije štetno po zube ukoliko se izvodi od strane stručne osobe. Razlikuje se ono u ordinaciji i kod kuće. Obje metode moraju biti pod kontrolom stomatologa.

Izbjeljivanje kod kuće ima nekoliko prednosti: manja je preosjetljivost zubi, pacijent sam nanosi sredstvo za izbjeljivanje u udlage koje izradi stomatolog te kroz duži vremenski period dobivamo željenu nijansu zubi. Postupak traje 2-4 tjedna.

izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje u ordinaciji traje oko 1-2 sata. Nanosi se gel za izbjeljivanje u 2 do 3 navrata. Sam gel je puno veće koncentracije nego onaj koji se koristi kod kuće. Zubi su više osjetljivi nakon ove metode.

izbjeljivanje zubi

ORTODONCIJA

Postupak kojim ravnamo zube pomoću fiksnog ili mobilnog aparatića. U našoj ordinaciji koristimo alignere, odnosno potpuno prozirne udlage.