N-Dent Medical Center

Ortodoncija

Ortodoncija se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i odnosa čeljusti.

aparatic

Starost  pacijenta

U prošlosti je bilo uobičajeno da ortodontske aparate nose samo mladi, ali danas je to omogućeno i starijoj populaciji. Ipak, savjetujemo da se tretman izvede u ranijoj starosti pacijenta kako bi se smanjila mogućnost da se kasnije problemi moraju rješavati na kirurški način.

Trajanje tretmana

Ono što svakako treba imati na umu jest da je ortodontska terapija proces, a ne jednokratan postupak. Trajanje tretmana ovisi o dobi, složenosti postupka i discipliniranosti pacijenta. U pravilu, mlađi pacijenti lakše podnose terapiju jer su njihove kosti “povodljivije” i lakše se prilagođavaju potrebnim promjenama. S druge strane, odrasli pacijenti su u pravilu discipliraniji u provođenju propisane terapije.
Tretman obično traje godinu dana, a u nekim slučajevima i kraće.

Djeca

Preporuča se da djeca do svoje sedme godine posjete ortodonta. Što se ranije započne tretman, prije će biti završen, a liječenje će biti lakše.

Neki od znakova da je djetetu potreban ortodontski pregled:

disanje na usta
sisanje palca
rani gubitak zuba
višak ili manjak zuba
razmaci između zuba
preklapanje zuba
istureni gornji zubi

Vrste ortodontskih aparata

Ortodontske bravice mogu biti izrađene od različitih materijala: keramike, metala ili plastike. Aparati mogu biti fiksni ili mobilni, a koji će se koristiti u terapiji, ovisi o početnoj dijagnozi i dobi pacijenta.